EEN PUBER!! Wat nu??

Ik lag in het kraambed van mijn eerstgeborene, dag 2. Mijn moeder zat naast me en ik weet nog dat ik tegen haar zei: “Mam, ik heb zo’n enorme zorg om mijn kleine meisje”, in de hoop wat troost en bemoedigende woorden te horen. Mijn moeder zei; “ach kind dat gaat nooit meer over”. Bemoedigend was het niet, waar was het echter wel, weet ik inmiddels. Wat ik toen nog niet doorhad was dat het proces van loslaten toen al was begonnen.

Als we het over pubers hebben, weten we dat ‘we ze moeten loslaten’, dat ze ‘op hun eigen benen moeten gaan staan’. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je ze los en maak je ze zelfstandig en krachtig genoeg om hun eigen weg te kunnen gaan op hun eigen benen zonder dat je ze laat vallen?

Loslaten is een heel proces dat begint vanaf het moment dat ze de navelstreng die jou en je spruit met elkaar verbindt doorknippen. Het moment dat je je kindje loskoppelt van jouw lichaam dat tot dan toe het enige was die het bescherming gaf tegen die overweldigende boze buitenwereld. De eerste keer je spruit in andermans handen, een kraamverzorgster, bezoek, een arts. De eerste keer naar de oppas. De eerste keer stapjes zetten zonder jouw steunende handen. De eerste keer fietsen zonder zijwieltjes. De eerste keer alleen naar school. De eerste keer alleen naar de speeltuin. De eerste keer stappen. De eerste keer alleen met vrienden op vakantie. En zo zijn er nog honderduizenden momenten waarop je je spruit steeds weer een beetje loslaat zodat het op eigen benen leert staan en ooit……..ja ooit jouw warm gebouwde nestje gaat verlaten.

Die kleine spruit gaat 12, 13, 14 lentes zien en was je ooit de aller allerliefste mama die er bestond? Dan ben je nu een ouderwetse saaie moeder die weinig goed kan doen. Alhoewel…. voor wasvrouw, kokkin, taxichauffeur, interieurverzorgster, persoonlijk assistente en verpleegster  spelen ben je natuurlijk wel goed. Tadaaa…. Hotel mama is geboren en verder graag zoveel mogelijk onzichtbaar blijven… dat geldt trouwens ook voor vaders :). Je zal je vast af en toe (misschien iets vaker) eens afvragen hoe je die tijd doorkomt. Eén ding kan ik je verklappen…Je komt hem door :)!!Aan jou de keus hoe.